úterý 20. srpna 2013

Úvod

Už je to týden, kdy jsme opustili náš nejdražší domov v Mohelnici a vydali se skrz nové dobrodružství do ne moc vzdáleného Slovinska. Nejsem nějaká dobrá spisovatelka, ale pro přiblížení našeho pobytu zde, jsem se rozhodla založit blog, abyste věděli, jak se nám daří. Snad toto není poslední příspěvek:).
Proč Slovinsko? Odpověď je velmi jednoduchá. Nikde jinde nás na EVS nevzali. Ať už bylo důvodem to, že jsme hledali těsně před deadlinem, nebo skutečnost, že už dobrovolníky mají, ale velkou roli sehrálo téměř nemožné najít místo pro dva, ještě ke všemu pro pár. Na to jsme byli hned ze začátku upozorněni českou koordinátorkou, stejně nás ale překvapilo nekonečné množství odpovědí- Unfortunatelly,... we don´t accept two people from same country... we are currently not looking for new EVS partners. 

Ale nakonec se přece jen někdo našel, kdo nás chtěl:) a to Mladiski center Postojna a jsme za to moc rádi, protože nám tu je zatím moc dobře. Ve Slovinsku jsme již před dvěma lety strávili týden dovolené a byli jsme nadšení, co vše tato země nabízí. 
A co je vlastně EVS? zkratka EVS znamená European Voluntary Service= Evropská dobrovolná služba. Dobrovolníkem se může stát každý mladý člověk do 30 let. 

Témata projektů jsou různá, např. práce s mládeží(volnočasové kluby, školky, nízkoprahy), ochrana životního prostředí, rozvojová pomoc, nebo divadlo.Hostitelské organizace jsou většinou neziskovky, nebo organizace jako DDM a  pod.EDS můžete vykonávat po dobu 2 – 12 měsíců ve všech zemích EU, v Norsku, Turecku, nebo i v Rusku, na Kavkaze, v Makedonii atd. Znalost jazyka hostitelské země ani skvělá znalost angličtiny není potřeba. Zcela stačí, pokud se dokážete na základní úrovni domluvit anglicky nebo jinak :) .

Z grantu je hrazeno 90% cestovného na místo projektu a zpět, ubytování, strava, kapesné, jazykový kurz. Po dobu EDS je hrazeno zdravotní pojištení.

Činnost dobrovolníka by měla vést k tomu aby se dobrovolník v hostitelské organizaci něco naučil a rozvinul své schopnosti. Neměla by být rutinní a ani přehnaně zodpovědná.


Žádné komentáře:

Okomentovat