neděle 27. dubna 2014

BALKAN TRIP WITH RED DEVIL





Uff, jelikož vím, že je přede mnou dlouhý příspěvek, rozhodla jsem se ho nejdříve napsat česky a pak postupně, někdy přeložit do angličtiny:)
Takže! už je to skoro týden, kdy jsme se vrátili z našeho desetidenního putování po Balkánu. Pro tentokrát jsem dala přednost stručnému shrnutí našich zážitku před dlouhým slohovým vypravováním, tak snad se z toho něco dozvíte:)
Za 10 dní jsme projeli celkem 4 země- Chorvatsko, Bosnu, Černou horu a Srbsko. Náš červený dábel ujel 2500 km bez jediného škobrtnutí!

Bosna a Hercegovina:
- super měna- 2 bosenské marky= 1euro- rychlý výpočet:)
- po přečtení mnoha blogů a článku o špatných cestách a řidičích, jsme byli příjemně překvapení, protože cesty byly  fajn, řidiči řídili výborně- někdy líp než ve Slovinsku:))
- levné jídlo
- čevabčiči všudeeee
- cappuccino velmi často nebylo cappucino:)
- všude mají celkem bordel, hlavně kolem cest, na odpočívadlech, v řekách
- Sarajevo vede!
- nádherná je cesta ze Sarajeva do Mostaru
- Mostar má malé historické centrum, ale má svou atmosféru
- Na bosenských hranicích se celníkům moc nelíbila naše kombinace- dva turci, dva češi jedou ze Slovinska českým ,,veteránem,, :D takže jsme byli podrobeni velmi podrobné! prohlídce- všechno prohledali, od okýnek, které zkoumali baterkou, po Ugurovi smradlavé botasky. Ale kdo by se divil,když oba naši turci seděli vzadu s tmavými brýlemi v kožených bundách jako mafiáni!:D
- levné ubytování- platili jsme teda jen jednou za velký apartmán pro 4- balkon, velký obyvák, kuchyn, 3 pokoje a koupelna -30eur/noc
- počet mešit převyšuje počet kostelů
- jestli se chcete hodně pobavit, nenechte si ujít Bosenské pyramidy:D
- potkali jsme asi 10 lidí co stopovali, překvapivé ale bylo, že jim většinou bylo nad 60 let
- všude,ale opravdu všude se potuluje spoustu psích smeček, jejichž oblíbenou aktivitou je utíkat za autem a motat se pod kolama
TOP BOSNA DLE MÉHO NÁZORU:
-Mostar
-Sarajevo
-cesta Mostar- Sarajevo
CO VYNECHAT:
- Pyramidy:)
- Medugorje

Černá hora
- nádherná příroda, která se nepřejí
- poměrně draho, někdy i dráž než ve Slovinsku
- Boka Kotorská je jedno z nejhezčích míst, co jsem kdy viděla
- jestliže zamíříte do Kotoru, doporučuji se ubytovat v nádherném hostelu Old Town Kotor Hostel
- Kotor je nádherné místo, avšak pro procházku po místních hradbách, které se šplhají až do výšky 260 m.n.m doporučuji zvolit denní světlo, ne jako v našem případě půlnoční výšlap za měsíčního svitu:)což však mělo taky své kouzlo
- na druhou stranu hlavní město Podgorica je jedno z nejhorších hlavních měst:)
- národní park Durmitor s tyrkysovou řekou Tarou musí být úžasný, my jsme ho ovšem neviděli, přes půl metrovou závěj sněhu a chuchvalce mlhy
- Skaderské jezero jsme viděli za západu slunce a vypadalo taky krásně!

TOP ČERNÁ HORA
- Boka Kotorská
- Kotor
- Tara

Srbsko
- Srbsko jsme neprojížděli tak detailně, jak Bosnu a Černou horu, takže nemáme úplně komplexní přehled co vše nabízí, ale i v průvodci byl výčet zajímavých míst mnohem menší než např. Černé hoře.
- Bělehrad je super město na párty:) není drahé- pivo za 1,2 eur, což je super a měli i borůvkové!
- při cestování po Srbsku jsme potkali asi 20 policejních hlídek, které měřili rychlost, naštěstí všichni řidiči poctivě blikají, aby vás upozornili:)
- měna v srbsku je Srbský dinár a na rozdíl od bosenské marky je převod na eura  fakt nanic... 1 euro = 115 srbských dinárů.
- jedli jsme dvakrát v restauraci a pokaždé to bylo vynikající a za dobré ceny!
- Srbsko nám přislo asi nejméně zajímavé, krajina se moc neměnila, vesnice neměly žádné centra, 
- jestliže se rozhodnete necestovat po dálnicích, počítejte s tím, že kilometry budou utíkat opravdu velice pomalu,protože všude jsou nekončící 5 km vesnice a když už vesnice skončí, je zde pro jistotu značka ze 70, aby se člověk náhodou moc nerozjel.
- dlouho jsme přemýšleli, jestli si máme zajet a jet navštívit NoviSad. Po dotazu v hostelu, zda to stojí za to, nám bylo odpovězeno: Je to podobné jako Bratislava! což pro nás znamenalo jediné- obloukem se vyhnout- omlouvám se Slovákům:D ale nakonec jsme tam teda zajeli a bylo to celkem pěkné město.

Chorvatsko
- Chorvatsko po většinou jen použili jako průjezdní zemi, konkrétním cílem v Chorvatsku byl jen Dubrovník, který teda stál opravdu za to! Nečekala jsem, že mě to tak ohromí, je teda hodně drahý, ale stojí za to jet za ním přes celé Chorvatsko:)

A co jsme se během našeho putování naučili?
- příprava turecké snídaně trvá téměř dvě hodiny, takže když vám ji Turci začnou připravovat v momentě, kdy je venku krásně, Sarajevo na vás čeká a spěcháte je lepší je přemluvit, aby to nechali na jindy:)
- asi to má svůj důvod, že v Bosně jsou povinné zimní pneumatiky déle než tady, protože v národním parku Durmitor bylo asi půl metra sněhu
- nevěřit místním v horské vesničce, kteří vás i po třech zeptáních přesvědčí, že na místní horu se dá vyjet a že tam není sníh. Couvání na sněhu na úzkém mostečku v 1560 m bych si opravdu nechtěla zopakovat:)
- člověk, ikdyž to nečeká, může během desetidenní cesty s tureckými kamarády zažít kulturní šok, protože každý má jiné představy o cestování. Dalo nám to ale moc zkušeností a jsem moc ráda, že jsme jeli 4, jelikož jsme zažili spoustu zážitků, na které hned tak nezapomenu:)
- Všichni kouří!!! všude a vždy! FUJ:)
- a spoustu dalších věcííííííí




A co jsme všechno viděli?



První, co jsme v Bosně viděli, byla tato speciální zoo, kde žili králíci mezi slepicema, s oslem, s kozou a nějakým divným tvorem, kterého jsme nebyli schopni identifikovat. 
to je on!
vodopád Jajce! 
Pyramidy v Bosně


Pleskavice:)


Noční Sarajevo


Sarajevo


Slunko, vodní dýmka, pohodička


 Baščaršija Sarajevo





Sarajevo- tunel


Jedno z nejčistších měst v Bosně- Konjic


Cesta Sarajevo-Mostar







Blagaj, místo kde je jeden z nejsilnějších pramenů v Evropě.



Medžugorie je údajně jednim z nejnavštěvovanějších katolických poutních míst současnosti. Stalo se jím po té, kdy se Panna Marie několikrát zjevila skupině teenagerů. Pro nás to bylo jen komerční místo, plné předmětů s tematikou Panny Marie. Docela jsem se v obchodě nasmála....
Fotka ukazuje jen zlomek nabídky místního obchodu se suvenýry... 


Kravica waterfall a můj první skok:)


Staré turecké město Počitelj
Dubrovník! nádherné místo, tam bych se určitě ráda vrátila!








První město v Černé Hoře- Herceg Novi


Boka kotoroská


Boka Kotorskáá
Ranní procházka po Kotoru, tam nahoře jsme byli noc předtím:)




Budva, po Dubrovníku a Kotoru nás moc neohromila


Svatý Štefan


Nejkrásnější kavárníčka ve Starém Baru


Monastir Ostrog
Dlouhá pláž Ulcinj, kde se čas zastavil... I pro Ugura, kterého hned po vyzutí bot píchla včela:)


Tara brigde
Bělehrad






Novi Sad 




Vukovar Chorvatsko


Banja Luka
Závěrečná fotka na závěr výletu!


A kde jsme těch 10 dní spali a kolik jsme utratili?

Naše první noc v eko village ZELENKOVAČ, kterou jsem našla na couch surfingu. Byl to úžasný zážitek- spali jsme v tomto dřevěném domečku.,potkali zajímavé lidi, třepali se v noci zimou- cca 1 stupen:)

Francouzský pár, který přijel na jednu noc a zůstal 9 měsíců. Postavili si vlastní srub:)


2.noc- Sarajevo, couchsurfing- turek:)
3.noc: Mostar- couchsurferka a bývala evsačka Ana! 


4. Noc Trebinje- první noc v placeném ubytování- odpočinková noc, krásný apartmán, celé patro s obrovskou kuchyní,obyvákem, balkonem,loznici a 3 pokojema jen pro nás za 30 eur!

5.Noc- Kotor- nejkrásnější hostel, který jsem kdy viděla, uvítání proběhlo s rakijí a úsměvem, po té se konala sangria party pro všechny:) Na obrázku snídaně v podání Hasana- mnamka:)
Jedna fotka pro kočičí mámu Janičku:) (zkouška,jestli čteš blog:)

Kotor- cena- při bookingu byla cena 7,5eur/osoba/noc, ale při příjezdu nám bylo řečeno,že na konci zaplatíme kolik chceme:) jelikož jsme ale chudí dobrovolníci,tak jsme zaplatili 7,5eur,ale hostel by si zasloužil mnohem víc!
6. Noc- Podgorica- tento apartmán byl největším balzámem po náročném dni, který vyvrcholil blouděním kolem Skaderského jezera ve tmě a zjištěním, že nestíháme check in a nemáme číslo, abychom ohlásili pozdější příjezd. Naštěstí nás moji nejmilovanější rodiče zachránili a stihli jsme zkontaktovat apartmán 3 minuty před koncem checkinu:) Apartmán byl hodně luxusní, vše nové a moderní za cenu 36 eur/noc. 
7.Noc- UŽICE- Bohužel nemám zachyceno, první noc v Srbsku u velmi příjemné couchsurferky,která nás přijala na poslední chvíli:) užili jsme si krásnou večeři, prošli město a spali v pěkném domečku.



8. Noc- BĚLEHRAD- Hostel, který vypadal jak něčí privát:) trochu dál od centra, ale jinak fajn. Cena 4,5 eur/osoba:)
9. Noc- PRNJAVOR- Bosna- jedna z našich koordinátek nám domluvila, že můžeme přespat u jejího otce v Bosně, tak jsme měli luxusní byt jen pro nás:)



Takže celkově jsme každý za ubytování na 9 nocí zaplatili 7,5+9+7,5+4,5= 28,5eur:)) 
Za benzín každý platil 50 eur.
celkové náklady 50+29= 79 eur/osoba-ubytování+ doprava 

Samozřejmě jsme utratili mnohem víc, protože jsme zkoušeli místní speciality, ale určitě se to vyplatilo a je vidět, že člověk nepotřebuje k poznávání jiných krajů a kultur miliony, když je ochoten se uskromnit:) 

Takže děkuji všem, kteří se výletu zúčastnili- řidiči Adamovi, Djovi Ugurovi, Kuchařovi Hasanovi a všem couchsurferům a lidem, kteří nám pomohli si tento výlet pořádně užít!
Pro zájemce video z dílny Adam Zub. již brzy! :))