středa 28. srpna 2013

Práce

Čas zde utíká mnohem rychleji a než jsme se nadáli, jsme tu už 18 dní. Asi se ptáte, co tu přesně celé dny děláme? Jaká je naše každodenní pracovní náplň? Nenudíme se?
Hlavní roční událostí Mládežnického centra Postojná, kde působíme jako dobrovolníci,  je festival Zmaj ma mlade, který právě teď probíhá. Zmaj, zmaj, co to může být- napadlo mě hned, možná je to nějaké jméno, nebo dospělí má mladé, ale varianta DRAK má mladě v nich určitě nebyla:) Festival probíhá od 20.8.-1.9. a má dlouholetou tradici. Letošní ročník je již 16. ročníkem! Festival je koláží různých kulturní akcí- od dětských workshopů, přes koncerty rozličných hudebních stylů, divadelních představení až po včerejší breakdance bitku. V programu si určitě každý najde to své.
Během festivalu má naše práce zde určitě jiný rozvrh, než jak tomu bude po skončení festivalu. Naši hlavní náplní je být po ruce, při organizaci jednotlivých aktivit. Adam obvykle začíná 3 hodiny před konáním akce, kdy chystá, spolu s pracovníky centra, zázemí pro koncerty a představení a po ukončení zase pomáhá s jejich odklízením.
Moji náplní práce bylo pomáhání s přípravou výstavy dětských prací, které byly vytvořený na 14 denním příměstském táboře, kterého jsme se zúčastnili poslední tři dny. Pak jsem výstavu v průběhu večerního programu hlídala.
Zatím jsme tedy spíše pomocníky, kteří dělají to, co je třeba, ale nic vlastního nevytváříme. Měli jsme na starosti dětský workshop, kde děti vyráběli dva výrobky a myslím si, že se nám moc povedl. Děti práce bavila a výrobky se jim moc povedly.
Co mě zde zaráží dennodenně je úroveň anglického jazyka. Některé děti ve věku 12 let, mají skoro stejnou úroveň angličtiny jako já, což je dost smutný:) Každý den jsme také ve styku se skupinou šestnáctiletých dobrovolníků, kteří mluví anglický skoro plynule. Prý je to tím, že jsou zvyklý už od dětství sledovat kreslené seriály v angličtině.
I přes dokonalou angličtinu většinou všichni komunikují ve slovinštině, i když tam jsme my, což je někdy docela deprimující. Výstavu jsem chystala spolu se skupinou mladších holek asi 2 hodiny, během toho jsem promluvila asi 3x, protože se bavili pouze slovinsky. Člověk je sice mezi lidmi, ale cítí se poněkud sám. Určitě jim to ale nemám za zlé, protože vím, jak je těžké přepnout a mluvit celou dobu anglicky.
A jak je to se slovinštinou? O tom zase příště:)
Zahájení festivalu velkým dortem




Učíme děti historický český tanec- tzn. nějaká historická hudba + české country:Dale dětem se líbilo

výstava

Představení pro děti po vernisáži výstavy
Náš dětský workshop

Break dance bitka

středa 21. srpna 2013

První výlety

Postojná má velmi dobrou polohu a tak jsme v prvním týdnu zavítali na pláže hned tří zemí- Slovinska, Chorvatska a Itálie. Vše je do hodiny cesty. Nejdůležitější je najít bezplatné parkoviště, v opačném případě se vám pobyt na pláži pěkně prodraží- v Itálii 12 eur za den, Slovinsko -1 eur za hodinu, Chorvatsko- 8 kun/hodina. Každá pláž, kterou jsme vyzkoušeli, byla jiná. Nám se nejvíce líbí osamělé pláže, kde jsou skály a hlavně je pod vodou co vidět.












úterý 20. srpna 2013

Úvod

Už je to týden, kdy jsme opustili náš nejdražší domov v Mohelnici a vydali se skrz nové dobrodružství do ne moc vzdáleného Slovinska. Nejsem nějaká dobrá spisovatelka, ale pro přiblížení našeho pobytu zde, jsem se rozhodla založit blog, abyste věděli, jak se nám daří. Snad toto není poslední příspěvek:).
Proč Slovinsko? Odpověď je velmi jednoduchá. Nikde jinde nás na EVS nevzali. Ať už bylo důvodem to, že jsme hledali těsně před deadlinem, nebo skutečnost, že už dobrovolníky mají, ale velkou roli sehrálo téměř nemožné najít místo pro dva, ještě ke všemu pro pár. Na to jsme byli hned ze začátku upozorněni českou koordinátorkou, stejně nás ale překvapilo nekonečné množství odpovědí- Unfortunatelly,... we don´t accept two people from same country... we are currently not looking for new EVS partners. 

Ale nakonec se přece jen někdo našel, kdo nás chtěl:) a to Mladiski center Postojna a jsme za to moc rádi, protože nám tu je zatím moc dobře. Ve Slovinsku jsme již před dvěma lety strávili týden dovolené a byli jsme nadšení, co vše tato země nabízí. 
A co je vlastně EVS? zkratka EVS znamená European Voluntary Service= Evropská dobrovolná služba. Dobrovolníkem se může stát každý mladý člověk do 30 let. 

Témata projektů jsou různá, např. práce s mládeží(volnočasové kluby, školky, nízkoprahy), ochrana životního prostředí, rozvojová pomoc, nebo divadlo.Hostitelské organizace jsou většinou neziskovky, nebo organizace jako DDM a  pod.EDS můžete vykonávat po dobu 2 – 12 měsíců ve všech zemích EU, v Norsku, Turecku, nebo i v Rusku, na Kavkaze, v Makedonii atd. Znalost jazyka hostitelské země ani skvělá znalost angličtiny není potřeba. Zcela stačí, pokud se dokážete na základní úrovni domluvit anglicky nebo jinak :) .

Z grantu je hrazeno 90% cestovného na místo projektu a zpět, ubytování, strava, kapesné, jazykový kurz. Po dobu EDS je hrazeno zdravotní pojištení.

Činnost dobrovolníka by měla vést k tomu aby se dobrovolník v hostitelské organizaci něco naučil a rozvinul své schopnosti. Neměla by být rutinní a ani přehnaně zodpovědná.


Naše bydlení:)


Tak! Toto je naše moc pěkné bydlení! Je opravdu prostorné, takže každý je vítán na návštěvu:)
Máme krásný obyvák s rozkládacím gaučem, roztomilou kuchyňku, chodbičku s veeelkou skříň na všechno moje oblečení:), čistotou zářící koupelnu- uvidíme jak dlouho:) a moc útulnou ložnici s další velkou skříni. Zlatým hřebem našeho bydlení je zimní zahrada, která také slouží jako vstup do bytu. Na obrázku také vidíte moje ,,nové" kolo, které jsme včera dostali!:)


 Obyvák

 Kuchyňka se super oknem do obývacího pokoje
 Ložnice
 Nádherná koupelna
 Vchod do bytu